22 March 2011

AKU BENCI ROKOK




Rokok itu merbahaya!! kenapalah perokok2 tegar skarang ni tak sedar2 bahawasanya rokok itu sangat merbahaya pada kesihatan mereka??? bila agaknya dorg ni nk sedar? takkan nk tunggu sampai sesak2 napas tu br nk sedar?

tau kah mereka bahawasanya, dalam rokok tu ada pelbagai racun yang bahaya??

tengok tu . macam2 ada . Arsenic, nicotine, Stearic Acid, Ammonia pun ada . isk2 . semua bahan2 ni merbahaya tau . oh ya, utk pengetahuan umum, asap rokok tu adelah sgt berbahaya jugak kepada org sekeliling yang terhidu asap rokok tu . cube pikir, apa jadi kalo yg terhidu tu org yang severe asthma?? tak ker boleh buat org tu sesak napas alih2 boleh meninggal org tu . haiiihh~fikir2 kanlah .

bukan itu je, paru-paru perokok ni akan menjadi hitam . kenapa??? sebab, bende2 beracun yg ada dlm rokok tu, semua tersekat2 kat paru-paru tu . sikit2 makin lama makin hitam . makin lama makin boleh buat die jadi dysfunction . korang tau tak pe function sebenar lung ni?? mcmne die function?? kalo tatau, pi GOOGLE or check kat buku anatomy physiology . nak cerita pepanjang kang, tade sapa nk baca lak . huhu

lung mana yang korang nak? nak yang itam legam tu ke, nk yang putih bersih??
paru-paru anda, anda yang tentukan . fikir-fikirkan lah . bukan hanya fikirkan utk diri anda, tapi fikirkanlah utk masa depan anda, anak-anak dan mereka2 yang tersayang .


kepada perokok-perokok dan yang bakal merokok :

berhentilah merokok, dan jauhi rokok untuk masa depan anda, keluarga dan insan2 sekeliling anda . sayangilah diri anda . Allah jadikan anda sihat, kenapa perlu anda merosakkannya dan buat diri sndiri sakit? Jangan bazirkan duit anda dgn perkara2 yang tak berfaedah macam ni .

SAY NO TO SMOKING!!





9 komen anda:

Firdaus Kasim said...

sy mmg x merokok pun awk

LAVENDERIES SHAYLEE said...

haha..bagus lah kalau xmerokok..skang ni dh susah nk cr laki yg tak merokok.. :)

Ronaldmohoni said...

Saya tak merokok :)

BLADE EDGE said...

salam...

saya pun tak merokok..

Rafi Nilhan said...

wow..mantap..

http://kchhitam.blogspot.com/2011/03/mandul.html

LAVENDERIES SHAYLEE said...

bgus kalo anda tak merokok.. :)

nikaviolet said...

hye....nice opinion lah...
kalau sudi jenguk2 lah my blog...
follow awk nie...
salam perkenalan....

http://nikaviolet88diary.blogspot.com/

SiS NaD said...

SiS PuN BeNCi RoKoK!~ JoM JoiN KeMPeN 'KaTeRKaN TaKNaK PaDeR RoKoK'!~ (^_____^)V

LAVENDERIES SHAYLEE said...

nikaviolet : salam perkenalan :)

sis nad : jom!!!

Post a Comment