31 March 2011

karipap pos laju




selamat malam semua!!


hoh . arini aku nk update pasal karipap abah aku . wow!! abah aku buat karipap beb . pestime aku tgk abah aku buat kueh . atau lebih tepat skali, abah meng'konker' dapur . heh . abah korang reti buat kueh tak??? haha . ok2 . meh aku cite apa yang dah terjadi tadi .


sepanjang aku duk umah, aku dh mcm jadi usahawan berjaya dh . tolong adek jual eskem mesia dengan karipap . jual kat umah je pun . tapi,perghh~tak sempat bontot aku nak panas, de jer budak sekolah dtg nk beli eskem ngan karipap abah . huh~


nak dijadikan ceritanya, petang tu, abah de tnya aku, nk suh aku buat label tuk karipap frozen die . die nk suh aku design . then, aku pun designkan lah . lebih kurang macam ni lah design nye


semua tu abah yang bagi nama, n segala-galanya, abah yang suh letak . huhu . then, design ni la yang abah nk letak kat plastik karipap frozen die tu . haha . amacam? ok tak? ok laaa kan . almaklumla, baru nk mencuba-cuba . abah semangat, so, anak die pun bagi semangat lah . huhu .


then, aku dengan gatal nye, pegi la iklan kan karipap abah ni dekat FB group bisnes Hira' [Hira' ni sek lama aku dulu, senior bukak group ni supaya kami mudah nak berkomunikasi sesama Alumni dan utk sapa2 nk promote bisness die] . ecehhh~ aku ingat, sesaje jer nk iklan kan . mana la tau satu hari nanti ada sape2 nak order ke . haha . tapi takde la aku expect ade customer dlm masa yang terdekat . sebab, baru je planning sikit-sikit . huhu .


tetibe, dlm pukul 6 lebih, baru nak lepak-lepak tengok cite baru kat tv3 kul 7 tu, then, ade calling . tengok no, tak kenal . aku ni, kalo no tak kenal mmg malas gila nk angkat . tapi angkat jer la kan



"ni fikriyyah mahfuudzah ye?"

"errrr~ ye saya . sape ni ek"

"ni waie . hira' batch 1 . nak tanya cikit lah"

"oh ye? pasal apa ye?"
*sambil fikir, sapa lak bdak batch 1 yang aku kenal ni*

"ada buat karipap eh . kalau saya nak order harini boleh?"

"errrr . hah? nak karipap??"
*time ni blur lagi ni, smbil pandang kat mak*

"boleh-boleh . nak berapa ye?"

"kalau saya nak 100 biji boleh?"

"errr~ boleh-boleh . nak bila ye?"

"dalam pukul 8 mlm boleh? dekat sek 13, dekat dengan rafi"

"oh2 . boleh-boleh . nanti saya hantar ke sana"



hah! amek ko! tibe2 ade customer daaaa . nak 100 lak tu . terus pegi tengok stock karipap abah . kira-kira, cuma ade dalam 80 biji je . demmmm! camane ni nak cukup kan 100 . dah laa dengan terbagi salah harga kat abg waie tu sebab tade kalkulator . almaklumla, aku ni lembab sikit bab-bab nak mengira ni . dah pulak, mak kelam kabut call abah suh balek umah tolong siapkan 100 biji karipap dlm masa yang singkat . dah bantai gelak ngan mak kat dapur . terkejut campur gembira sebab da de customer . aku ngan mak pi la gorengkan karipap-karipap tu . tak cukup, tapi nasib baik ade karipap lain, so, tambahkan je . tapi karipap-karipap tu lebih besar sikit dari karipap-karipap abah . mak kata, takpe .


dah habis menggoreng, cari tempat nak letak karipap tu . haha . lawak gile . nak buat bisness tapi tak prepare lagi . tak ke sengal gile . dah pulak nak mencari tempat nk letak karipap tu . last-last abah amek kotak "pos laju" . hahahaha!!! satu umah gelak bila abah kuarkan kotak tu . mana ada orang letak kueh dlm kotak pos laju!!! hahahaha . tapi nak buat camana kan, terpaksa lah .


da settle packing semua, aku ngn mak siap-siap solat then terus gerak pegi ke alamat yang abg waie kasi tu . ooppps! upenya tu alamat NASYEED.COM daaa . haha . kami sampai sebelum kul 8 mlm . beberapa minit sebelum kul 8 . on time tau!! keh keh keh .



"bang, sori ea . kotak tade, ade kotak ni je . hehe"

"eh, takpe2 . nah 30 inggit"

"eh bang, 25 inggit je"

"takpe, abg bg 30 sebab, semangat!"

"ehehehe . terima kasih ye"

"sama-sama"

"batch 10 eh?"

"haah bang"

"okey . terima kasih ye"

"sama-sama"




dah dapat duit, terus lari-lari pegi kat mak sambil gelak-gelak . pastu cite kat mak yg abg tu bagi rm30 . haha . mak gelak . tapi, kami rasa gembira jugak la . pestime kan . seronok . cuma banyak kekurangan yang perlu diperbaiki lagi . hehe .







ok lah . nak tido dlu . en.chubby dah ajak tido . tata semua!!



30 March 2011

jangan baca kalau tak suka!



selamat malam semua!!

hehe . oh, before aku mulakan, sediakan baldi kot2 kalo korang nak termuntah baca entri ni nanti . kalo korang rasa meluat, jangan teruskan baca . sebab ini kisah hidup aku . arini, mood aku nk berjiwang2 sikit . huuhuhu .



di suatu petang yang hening~~


..........................................................



"chatting je kejenye"


"oit, mana ada la. bareng je ni . bosan . tatau nak buatpe"


"b maybe balik malam esok kot"


"habis tu cemana? alaa.. b balek la kamis ke, jumaat ke eh eh eh? syg alik sana kamis"


"Ada keje la. tgk la mcm mana. nanti b hantar kat jln kebun laptop tu eh"


"em2 . yelah2..okey..isk..b nanti dtg cini lg tak?"


"tatau lg.. ada duit dtg la. tu pun klo dtg"


"em alaa.. t dtg la cini lg.. syg kan ada kat cini.. isk"


"InsyaAllah kalo jodoh kte ada"


"isk. asal b ckp centu? :( "


"da btol. mana nak tau kot2 ada org tu berubah ati. selalu kalo ppuan jauh dr laki, die akan cari yang paling dekat.. percaya lah. da banyak kali jd" *tu org lain kot b, bukan syg*


"b ni.. owg syg die cm nk mati, ckp cmtu lak. jgnla cmtu. hari-hari syg doa spy hati b ngan syg tetap dan tak berubah. b dekat ke, jauh ke. hati syg tetap sama :("


"ye la tu"


"iye b. b dkt cam skang pun syg asik rindu2 b, inikan pulak b jauh. syg sygkn b kot..hmm.. syg sbnrnye yang takot b lupa syg kat cini. :( "


"takde maknenya. sapa suh study lama-lama. mesti mak tak terima b coz b keje kg je"


"takdenya.. bia la keje kg ke, bandar ke, janji halal. mak tak penah pun cakap die tak suka b, mak tak penah pun halang hubungan b ngan syg. hmm2. syg da nk bis blaja da ni, nanti da bis praktikal, tunang jom. xya wat besar2. doa selamat je pun dah cukup"


"boleh je. yg sbnrnya b duk kg coz nak simpan duit n nak cari duit. kat cini b xde simpan 1 sen pun. b nekad nak duk kg coz nak simpan n cari duit nak kawen"


"bagusla.. b, syg tak kisah pun kalo majlis tu kecik ke, besar ke. kte wat ikot kemampuan kte. takyah besa3 pun tak pe"


"iye..."


"oke. t b kat sana, jgnla lupa syg kat cni ea.."


"iyeee..."




.................................................




OMG! dah lama takde conversation yang serius camni . now i noe dat, he has his own planning for US . ingtkan, aku sorang je yang planning . huhu . Alhamdulillah . en.chubby dah fikirkan tentang kami . Kami hanya merancang, tapi Allah yang menentukannya . walaumacamana pun, kite tetap kene berusaha dan berdoa . semoga, Allah mempermudahkan segala urusan kite .


now i noe dat he also worried to leave me here . ingat aku sorang jer risau bila dia dh balek sana . hehe . sayang2 . jauh ke, dekat ke . asalkan kita jujur dan ikhlas, insyaAllah semuanya ok .


ye, bukan mudah utk kite meyakinkan seseorang tu yang kite sgt2 sayangkan dia . bukan mudah jugak utk kite buktikan . betul lah orang penah ckp :


sayang tu takboleh di lihat, tapi boleh dirasai


harap, semuanya OK . semoga Allah permudahkan segala urusan kita . Usaha dan berdoa . InsyaAllah .











p/s : b..kamu tetap dihati syg..i'll be missing you my dear. love you!



ahhhhh!! kiut gile !



suka sangat part ni ..




tengok Jason . tengok Jason!! hahaha . sungguh kiut! dan lagu ni bestttt bila dibuat acapella . enjoy it .


sapa2 tak tengok lagi dream high ni, bleh la tengok . best woo! hihi~




oiii . jangan jadik durhaka boleh??




wahhh . wahh . wahh . dulu ko kecik-kecik aku tatang ko mcm minyak yang penuh, aku bagi makan, aku layan ko main lompat-lompat, aku cuci berak ko suma . skang, ko da besa . ko durhaka ye!! nanti ko . nanti ! *geram ni geram*


ni la si durhaka ni

III
III
III
III
III
III
III
III
III
III
III
III
III
III
III
III
III
III
III
IIIIIIIIII
IIIIIIII
IIIIII
IIII
III
II
I

ni masa beliau muda remaja



Haaa! nmpak tak beliau yang kaler putih tu?? haaa . itulah penDURHAKA sedunia!! hoho . nama diberi, Snowy . baget snow gile lah kn . haha . dlu ye bulu die putih bersih, gebu mcm snow, tp skang, macam BELACAN! haha . apa tak nya, guling2 kat luar . pegi menggatal skali . tu yang mcm belacan jer, walaupun dimandikan beribu-ribu kali . hoh .


kenapa aku kata die durhaka?? ini adelah, disebabkan, die telah mencakar aku . ciiisss!! saket tau!? *geram geram* . die ni mmg camni, gelabah . kalo nampak jer orang yang die tak kenal kat umah ni, mampus die tamo masuk umah . masuk pun tuk makan jer . hampeh tul . pastu baru jer nk pegang2 die, dh lari lintang pukang . bile tak bagi kuar umah, die rengek-rengek, memekak-mekak sambil cakar-cakar langsir mak aku . siot je kan . huh~! dah la pemalas jer . asek tido jer memanjang . sampai da nk obese da . huh .


ok . marah-marah pun . aku takde la kan sampai nk dera kucen2 ni . dorang tu suma pun makhluk Allah . cuma geram-geram gitu je lah kn . huhu . aku kadang-kadang tak faham kenapa manusia sekarang ni sangat zalim . nauzubillah! dah banyak video yang aku tengok pasal penderaan terhadap binatang-binatang . tak kiut ke dorang ni sampai korang boleh sanggup buat camtu kat dorang ni??? apa salah diorang kat korang??? sedih gile bila tengok kucen dipijak-pijak sampai mati, dipukul-pukul, disepak-sepak, tak kurang jugak yang pi bakar kucen hidup-hidup . kecian doh! aku menangis bila tengok video-video dorang diseksa .


Apa rasa kalau korang tu disepak-sepak, diterajang, pastu di bakar hidup-hidup ?? sakit kan?? inikan nyamuk gigit cikit korang da sakit, apetah lagi di buat sedemikian rupa . iskk~ bukan setakat kucen jer diperlakukan sedemikian, arnab, anjing, dan binatang-binatang lain pun terima nasib yang lebih kurang sama . mana la perginya sifat kemanusiaan manusia zaman sekarang ni?? letak kat lutut apa??! hisshh~ mmg rasa nk sepuk-sepuk jer orang cmni . siyes aku taleh tengok video-video kejam terhadap binatang-binatang .


ok lah . malas nk bebel panjang . aku malas nk attach kan video-video kejam manusia-manusia yang berperangai mcm binatang ni . kalau korang rajin, boleh jer search kat youtube . ada banyak . huh~


teringat mak ada pesan dulu kat aku dan adik-adik :

"Allah bagi kat kite kucing-kucing yang banyat rumah kite ni, kite kena jaga die baik-baik . sebab, kucing ni bawa rahmat kat kite"







p/s : haiwan boleh berada di alam manusia, tapi manusia tidak boleh hadir dalam dunia haiwan .




DEKO DEKO BENG BENG BOONG !


[tekan gambar untuk ke link]


29 March 2011

mulut kejang





oiiiiiittt ! mulut aku kejang weyyyy~ bila duk umah ni, tade sapa nk diajak berborak . tade sapa nk diajak bergurau . tade sapa nk teman aku bercakap . sampai tahap kejang mulut aku sebab tak bercakap . argggghhhh~!!


apa tak nya, bangun pagi jer, mak da pegi keje . abah, ade keje die sendiri . adek plak, pegi sekolah . abah slalu tade kat umah, kalo ada pun die ngadap lappy die je . mak pulak, lepas balek keje je, die da letih . pastu tido awal gile . adek, cam biasa, balek2 sekolah je buat hal sendiri kat bilik die . takpun main kuceng die . aku???? nak bercakap ngan sapa?? suma macam tak layan jer . aku cam rasa tak wujud je kat umah ni *mood sedih* . bila tak balik umah, mak asek tanye bila aku nak balek . tapi bila aku dah balek, tade sapa nk layan aku . suma wat keje sendiri . sama jer kalo aku tak balek . huh~


ini antara sebab aku tak suke balek umah~ sebab, aku cam rasa aku sorang2 jer kat umah ni . ase bosan pun iye jugak . tapi aku terasa sangat-sangat sunyi . hmmm~ nak mesej en.chubby pun, die da tido *entah ye tah tak, tak la ku tahu* . beliau tatau ke yg kekasih hati die ni kesunyian gile?? errrrgh~


nak tido pun sorang-sorang . makan sorang-sorang . borak pun sorang-sorang . errr~borak sorang-sorang?? gila ke?? huhu~ ye . dah boleh tahap gila la ni weyyy! isk2 . sedih .






p/s : b....syg bosan . sunyi . rindu . T_____T


mari sama-sama buli adek !!

hari berada kat rumah adelah hari yang mungkin juga heaven . wah! mengapa?? hehe~ firstly, sapa ade adek?? angkat tangan anda! bagus . kalau anda ada adek, jom sama-sama buli adek!! muahahaha~ lol~


jahat tak? jahat tak?? alaaa~bukan selalu nak buli adek ni . almaklumla, aku ni jarang balek umah family . tapi bila balek, sesi membuli pun bermula . haha! mesti adek aku rasa disaster giler kan bile aku balek jer, kene buli . asal kene buli jer, aku balek . hahaha .


"adek!!! amekkan tu kejap"

"adek!!! tolong basuh pinggan and kemas dapor!"

"adek!!! tolong angkat kain"

"adek!!! masak nasik, pastu gorengkan telur jap . nanti akak masak"

"adek!! sapu smpah . akk mop"


haaaa~see . ini lah yang syoknye bila ada adek perempuan . best untuk dibuli . haha . alaaa . bukan sengaja nk buli . cuma nak mengajar sikit . supaya, tak la pemalas jer . kecik2 dah kene ajar masak . atleast la, masak nasik dan telur . kalau tak, nanti sampai ke besar tak pandai nk buat kerja umah . haha . mak? cuma melihat je beliau dibuli . ekeke~ kadang2 adek tarik muka, tapi nak buat camana kan, bila aku balek, aku lah yang BERKUASA!! muahahaha~ *gelak dgn nada evil*


walaupun aku suka buli budak gemok ni, tapi aku takde la sekejam mana . contoh nya, kalau aku suh die sapu sampah, aku akan mop lantai . kalau aku suh die bersihkan dapur, aku akan bersihkan bahagian rumah yang lain . macam tu jugak, kalau aku suh die masak nasi or potong bawang ke, aku akan masakkan makanan . tak kejam kan? see . aku baikkkkk tau *puji diri sndiri* hahaha~



muntah . muntah . muntah







Selamat petang semua!!


semoga sehat2 saja . petang-petang ni, korang buat pe jer? aku baru je habes kemas-kemas rumah . perghh~ sakit-sakit doe badan dibuatnya . ade adek, tp pemalas jer . haaaiih~ kalau aku tade sebulan, sebulan laaa umah ni mcmtu je . hadoiiii~ mcmane nk buat dengan budak yg pemalas ni yek?? haha! padan muke die, aku balek, dh kene bebel ngn aku . sapa suh tak kemas rumah kan kan kan??


huhu . tengah-tengah duduk-duduk berehat-rehat ni, tibe2 ade 1 perasaan yang muncul . perasaan takot . warggghh! takot pasal pe lak?? OMG, macam ku tak percaya, next week dah mau start praktikal . its gonna have attachment at Hospital Tengku Ampuan Rahimah for first 3 months and, another 3 month at Hospital Kota Baharu, Kelantan . Wow!! seriously, tak bersedia lagi nak praktikal . nak akses patients, siapkan thesis . warrrghhh~camane? camane??


before pi praktikal . kene study sikit . haiihh~ bukan sikit tau! bapak ah banyak giler~~rasa cm nk pengsan tengok benda2 yang nk kene study tuk praktikal nanti . korang da sedia nk tengok?? meh aku bgtau pe yang aku kene study .



ORTHOPAEDIC DEPARTMENT

1. Anatomy of musculoskeletal system

2. Orthopaedic history taking and physical examination.

3. Shoulder joint examination

4. X-rays

5. Hip joint examination

6. Knee examination

7. Ankle and foot examination

8. Examination of swelling

9. Upper limb nerological examination

10. Lower limb neurological examination

11. Pathophysiology of orthopaedic infection

12. Pathophysiology of ortho degenerative diseases

13. Examination of ulcer wound

14. Pathophysiology of common orthopaedic conditions


OBSTETRIC & GYNAECOLOGY DEPARTMENT

1. Anatomy & physiology of female reproductive system

2. O&G history taking & physical examination

3. Normal pregnancy

4. Antenatal care

5. Management of abnormal labour & partogram

6. Ovarian cyst

7. Pap smear

8. Hypertension in pregnancy

9. High risk pregnancy

10. Respiratory disease in pregnancy

11. Gestational diabetes mellitus

12. Heart disease in pregnancy

13. Postpartum haemorrhage

14. Multiple & breech pregnancy


SURGERY DEPARTMENT

1. Anatomy & physiology

2. Surgery history taking & physical examination

3. Acute appendicitis

4. Acute cholecyctitis/gall stones diseases

5. Obstructive jaundice

6. Acute pancreatitis

7. Upper GIT bleeding

8. Lower GIT bleeding

9. Renal stones

10. Acute urinary retention

11. Intestinal obstruction

12. Acute pyelonephritis/pyonephrosis

13. Deep vein thrombosis

14. Thyroid diseases

15. Breast diseases

16. Minimally invasive surgery

17. Abdomen examination


RESPIRATORY DEPARTMENT

1. Anatomy & physiology of respiratory system

2. Respiratory history taking & physical examination

3. Symptoms of respiratory disease

4. Chronic obstructive pulmonary disease

5. Bronchiectasis

6. Asthma

7. Pneumonia

8. Tuberculosis

9. Lung carcinoma

10. Pleural effusion

11. Pneumothorax

12. Obstructive sleep apnoea


FORENSIC DEPARTMENT

1. Anatomy & pathophysiology

2. Changes after death

3. Child abuse

4. Criminal abortion

5. Infanticide

6. Motor vehicle accident (MVA) death

7. Disaster planning

8. Postmortem ethic

9. Gunshot wounds

10. Natural death

11. Medico legal

12. Medico legal specimen handling

(Additional)

13. Inquiries of death

14. Closure

15. Penal code

16. Identification




ok, amacam?? ade brani nak baca suma mende alah tu?? dalam masa seminggu utk khatam semua tu~ aku rasa, cukup jer sampai forensic department tu, otak aku akan mengalami kekejangan!! demmm~ jgn terputus urat otak dh . haha . adehhhh~ harap2 berjaya baca semua tu . atleast nant kalo ditanye oleh doc pakar ke, aku leh jawab . huuhu~doakan aku berjaya study semua diatas tu~



aku mengalami "split emotional"

Assalamualaikum semua pembaca2 yang setia mahupun tak setia . yang dah follow dan yang telah unfollow balek . haha .

erm..sorry sebab dah lama tak update . mood lately kurang baik . asek merudum jer . ni br nk ok cikit . haiiisshh~ susah btul klo mood kurang ni . rasa nk buat apa2 pun tak boleh . even nk mandi pun rasa malas gila . haha .*tp takde la smpai tak mandi ye!*




kenapa mood asek tade jer??? huhu . macam2 hal la . tak lain tak bukan mestilah gaduh2 manje ngan en.chubby . warghhh! gado2 manje?? waklu! tu gado2 cm dh tak manja dah tuh beb . haha . entah lah . bila gaduh jer ngan en.chubby, seharian aku akan jadi takde mood . takde mood nk bercakap, takde mood nk makan, takde mood nk buat apa-apa . asek terbaring, menangis . huh~ sooo gedik kan?? adeh, tp nk buat camane, sebab kekuatan tu hilang . hati pulak memang dah terlalu rapuh . haiiishhh~

bila en.chubby merajuk or marah . hati aku lak rasa tak tenteram . mesej tak reply, call tak berangkat . arghhhhh~terseksa tau rasanya bila macam tu . ye! mungkin malam tu, salah aku . tapi ....... kenapa merajuknya sampai mcmtu sekali?? iskkk~ dah laaa en.chubby keesokkannya dah nk balek perak . bertambah2 sedih plus kosong lah aku . kat cini pun aku de sapa jer . memanglah family tu ada . tapi takkan aku nak bermanja2 or nk mengada-ngada dengan dorang sangat . yelah . nk bagi dorang tumpu pada adik-adik pulak . tu sebabnya, bila en.chubby nk balek perak tu, aku rasa macam lonely, kosong . tapi aku tau, aku takleh halang sebab dia pun ada family dia jugak kat sana . errrrmmmm~



Seharian aku moody . nangis . kesian qusya, aku tak layan pun die sangat . sorryyy tau chey . aku bukan tanak layan ko, tapi hati tengah gundah gulana . huhu . oh . sepanjang hari tu aku buat sesi pujuk memujuk en.chubby . Alhamdulillah, die reply mesej aku . walaupun mula-mula agak dingin . agak lama gak bermesej-mesej dgn beliau . adela sampai kul 2 pagi . mata gile mengantuk, tapi hati dah kembali pulih . huhu


keesokkan hari nya, boleh lak kn dpt mesej :

"b nak pegi pwtc jap"

errrr~ terkejot aku . stahu aku pwtc tu kat KL, bukan kat PERAK! . beliau ada kat sini??? arghhh~ suka . suka . suka! rupanya malam td dia dah balek ke cini semula . then, kata nk balek keesokkan hari nya *isnin* . terasa cam kecewa semula . errrrghhh~ sebab, nk jumpe beliau . ermmm . tanye punya tanya pagi tu, siap kata da balek da . da nk sampai umah dah . haiih~ pasrah gile aku . datang sini tak bgtau, balek sana pun tak bgtau dulu . iskkkk~ sedih2 . pastu tiba-tiba, masa aku tengah busy bukak akaun Affin bank kat MSU :

"b nak pinjam laptop kejap boleh tak?"

errr~ terkejot lg sekali . aiiii~ halimunan ke hapa en.chubby ni? kejap kat perak, kejap kat shah alam . huhu . ok, dh tau, beliau ada kat shah alam lg . sabar jer laaa td cakap da sampai perak . suke sangat main teka teki dengan aku kn . isk2~ saja tau buat aku sedih . suke betul sakat aku .


settle semua-semua menda kat MSU, register LI semua . then baru balek . amek lappy kesayangan tu, utk bagi kat en.chubby . die nk guna utk isi borang SPA . huhu . aku duk la tanya :


" cari kat ne? SPA perak ke yang?"

"haah"

"carilah kat sini jugak . eh eh eh?"

"tengoklah macammana"

"yeeee . kalo dpt sini takla jauh-jauh lagi"

"iyelah . lagipun malas nk cari keje jauh-jauh"

"yesssssssss!!"



gembira! huhu~harap2 en.chubby dpt keje kat sini jer . jauh2 leceyh laaa . en.chubby pun tau aku takleh nk berjauhan dgn die . payah . oh mungkin aku manja sgt dh kot dgn beliau~ *ok, sila muntah*


ok . tu dia update aku pasal kenapa dah lama tak update . bosan baca? meluat? menyampah? alaaa . tak nak baca pun takpe . sebab ini kisah hidup aku . korang pun macam la tak pernah bercinta kan??? haha . kalo nk termuntah ke, pastikan anda berdekatan dgn toilet . nnt senang nk muntah . haha .




ok lah . thanks sebab sudi buang masa kat belog saya nie .


btw, ada ke "split emotional"??? haha . main tibai jer . buat2 faham je la ek korg . aku sbnrnya nk ckp yang aku mengalami perubahan mood . mood bercampur baur . hihihi~







p/s : sayang . tamo la jauh2 ea . plisss~



25 March 2011

i wish i could ....


hye readers . isk~ saye tibe2 rasa sayu dan sedih jer . hmmm~ saya sedih .


i wish i could stay by his side every single time
i wish, i can hold him tightly
i wish i was his blanket
i wish i can be his pillow underneath his head
i wish i can be the lucky person for u
i wish i could be the perfect person for u even i know i can't
but, i really love you


hmm~ saya tau, en.chubby tak bagi saya pi praktikal jejauh . tapi, bukan saya yang pilih kat sana tu . MSU dah tetapkan hospital tuk student2 die . kalau dulu, senior dibagi pilihan hospital mana nk pi . skang dh tak . cume 1 hospital tu je . arrrrghhh~ kalo bleh, tanak pi jauh2 tu . dlu, masa pi praktikal kat penang pun, en.chubby macam sedih jer bila saya nk pi praktikal kat sana . hmmm~ dh lama sbnrnye fikir pasal ni . kalau pi KB tu, jauh dari mak abah, jauh dari en.chubby . saya tak suke jauh2 . tak kisah laa org nk ckp saya ni anak manja ke pe, tp mmg saya tak pernah berjauhan dgn family . belajar suma sekitar selangor jer . g penang tu pertama kalinya . smpai demam2 kot . rindu punya pasal . huhu

hmm~ saya harap sangat en.chubby percayakan saya mcmana saya percayakan beliau walaupun beliau seakan susah nk percayakan saya utk pegi praktikal jauh2 tu . tapi, harap sgt beliau percaya . sebab, saya sayang kamu! iskkk~ dah la pasni, en.chubby dh nk blek ke kg halaman . errrghh~ tak sedia g nk jauh2 .

"en.chubby......awk keje laaa cini blek..jgn laa jauh2 cyg T__T"







p/s : b jgn isau, syg baik je kat sana nnt . tak sabar nk habis praktikal cepat2, pastu nk keje . pastu kte teruskan rancangan kite tu ea cyg . love you!







24 March 2011

saya dah ada WISHLIST !!




yeaayyyy!!

saya telah berjaya meletakkan wishlist kat belog saya! weeehuuu~ haha .

OMG! byk tul wishlist tu . hopefully, boleh penuhi . yeaaahh!






are you OK sayang??





selamat petang semua!!


apa agenda korang hari ni ?? huhu . aku tadi dgn rumate aku kitrg pegi membeli belah kat giant, pastu kitrg pegi jual botol2 plastik yang melambak2 kat umah ni . pestime woooo aku pi jual brg recycle . haha . dapatlah RM2 tadi . murah giles! tapi takpe, asal kan dapat la duit . haha . esok nk pegi lagi, nk jual buku tak gune dh . mesti timbang dpt lagi banyak berbanding botol2 plastik td tu . huhu . dah semak sgt kat umah ni dgn barang2 yang nk dibuang . dari dibuang, bek aku anta recyle . ade la gak faedahnya . hehe .

orangeemoticon orangeemoticon

oh, berbalik pada tajuk . korang msti tertanya2 kn, kenapa tajuk tu mcmtu? huhu . Alkisahnya macamni . pagi tadi, tgh sedap2 bermimpi2 indah, tiba-tiba :


"oh owww . special delivery . awwww awwww awwww . hehehehe"


ha, tu bunyi msg enpon aku . comel kn?? haha . di sebabkan kecomelan bunyi msg enpon aku tu laaa mimpi2 indah aku tu dah ilang . demmm! pastu terus aku tgk msg sapa la yang bg pagi2 buta tu . tgk2 msg dr en.chubby . errrr~ "tak tido kah beliau? awl gile bgn" . dgn mata terpisat2 aku tgk jam, br menunjukkan pukul 6 pagi . errrrkkk~ then, terus bukak msg . terkejot . msg berbunyi camni :


"B ingt nk balik kg esok . ayah da bising suh balik . da mls nk dgr . g cari keje cepat2 nnt boleh tunang"



erkk~ buntang mata aku baca msg tu orangeemoticon. dari ngantuk gile, trus jd tak ngantuk orangeemoticon. aku baca berulang2 kali . fikiran aku melayang2 penuh dgn persoalan . "b ni, sehat ke tak ni tibe2 bg msg cmtu?", "b ni knp?", "betulke pe yg aku baca ni" . haha . en.chubby dh la before ni kalau aku nk bincang2 pasal mende2 cmni, msti die cm taknak layan aku je . tapi ni, tibe2 lak . mungkin en.chubby dh fikirkan mende ni kot, klo tak, takkan en.chubby simply je nk suh aku cari keje cepat2 pastu nk tunang . terkejut bercampur gembira . bercampur sedih . aaaaa! tatau knp, tibe2 air mata aku mengalir laju je . mungkin salah satu sebab, en.chubby dah nk balek perak terus . pasni, dh tak boleh jumpe en.chubby lagi . pasni, dh jauh dari en.chubby . rasa cm tak sedia lg nk jauh2 dari en.chubby . emmmmm~ sedihnya....

orangeemoticon
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


orangeemoticon

tibe2 rindu si kecik adam ni . dah besar die . rinduuuuu~






p/s : nnt syg cari keje ea b . tapi kene tunggu syg habis praktikal dulu . b tunggu syg ye~ orangeemoticonorangeemoticon



23 March 2011

mereka sudah setapak kedepan, aku??


aippp aipppp~ selamat pagi buta semua!


oit2 . kenapa korang tak tido lg nie?? nk jd burung antu mcm aku kah?? haha . adeh, aku ni mmg jenis tido lewat . nk tido awal sangatlah payah . ade je mende nk buat . siang lak tido jer keje tu yang mlm tak leh nk tido . aissshh~


wokeh, merujuk pada tajuk entri diatas . agak2 korang la, korang paham tak apa maksud tersirat kat tajuk tu??? cube teka, sapa dpt jwb, aku bagi 50 sen! cepat2! aku kira eh ..
.
.
.
1
.
.
.
2
.
.
.
3
.
.
.

hah! lambat lah korang ni . takpelah, meh aku cite cikit


petang tadi, aku de dpt msg dari seorang kawan . beliau tak de ribut, takde taufan, tibe2 ajak aku teman beliau cari barang tunang . OMG! terkejot eden ni ha . tak sangka beliau sudah mahu bertunang . tarikh nya jugak dh semakin hampir . aku hepi dgr berita gembira tu . gembira utk beliau dan bakal tunang beliau . tapi..... dlm masa yang sama, hati aku de terdetik perasaan jelosss . haiiih~sapa tak jeles kan, orang suma dah sibuk fikir tuk step seterusnya dlm perhubungan . tapi aku?? =.="

greenscarfemoticon

tadi bincang2 la gak dgn beliau, dan lg sorang mmber yang dh nk berkawin bulan 5 ni . mintak mmber tu bagi pendapat utk beliau yang nk bertunang tu . segala aspek kene pikir . baju lah, pelamin lah, hantaran lah . macam2 kene fikir . masa semakin suntuk . ade la gak buat surfing2 kat tenet sikit mana2 yang sediakan pakej2 pertunangan yang berbaloi . aiihhh~ tibe2 rase excited lak kan . hehe . so, mebi dlm next week dh mula teman beliau utk cari barang2 yang die dah listkan . supaya senang nk dihantar ke kampung utk proses penggubahsuaian . huhu .

ok . skang, korang dh tau tak pe kaitan dgn tajuk entri aku arini?? huhu . YA!! mereka telah melangkah setapak ke depan [bertunang] . tinggal lg setapak jer diorang dah nak akhiri zaman bujang . bunyik mcm seronok jer kn??? haha . kite yang dgr mmg rasa seronok, tp.... sebenarnya, mcm2 yang dorang kene fikir . yang penting tidak melebihi dari baget yang telah disepakati . huhu .


greenscarfemoticon*bestnyeee kan*


bila pulak turn aku ek?? hmmmm~ masih wondering2 gak ni . atau mungkin en.chubby belum fikir ke arah tu lagi kot . atau mungkin beliau belum bersedia lg . harap2 takde la en.chubby betul2 nk kawen umo 30 tu . tamo tamo!!

greenscarfemoticon

tapi apa pun, aku tumpang gembira diatas berita yang menggembirakan tu . hopefully segalanya berjalan dgn lancar . harap2 lah . tak sabar nk hadirkan diri utk majlis yang bahagia tu . harap2 jugak en.chubby sudi laaa bawak aku ke majlis tu nanti . tp for sure la en.chubby pegi . huhu .

bila 2 hati menjadi satu






p/s : en.chubby! kita bila lagi??? cepat-cepatlah cikit sayang .greenscarfemoticon



22 March 2011

AKU BENCI ROKOK




Rokok itu merbahaya!! kenapalah perokok2 tegar skarang ni tak sedar2 bahawasanya rokok itu sangat merbahaya pada kesihatan mereka??? bila agaknya dorg ni nk sedar? takkan nk tunggu sampai sesak2 napas tu br nk sedar?

tau kah mereka bahawasanya, dalam rokok tu ada pelbagai racun yang bahaya??

tengok tu . macam2 ada . Arsenic, nicotine, Stearic Acid, Ammonia pun ada . isk2 . semua bahan2 ni merbahaya tau . oh ya, utk pengetahuan umum, asap rokok tu adelah sgt berbahaya jugak kepada org sekeliling yang terhidu asap rokok tu . cube pikir, apa jadi kalo yg terhidu tu org yang severe asthma?? tak ker boleh buat org tu sesak napas alih2 boleh meninggal org tu . haiiihh~fikir2 kanlah .

bukan itu je, paru-paru perokok ni akan menjadi hitam . kenapa??? sebab, bende2 beracun yg ada dlm rokok tu, semua tersekat2 kat paru-paru tu . sikit2 makin lama makin hitam . makin lama makin boleh buat die jadi dysfunction . korang tau tak pe function sebenar lung ni?? mcmne die function?? kalo tatau, pi GOOGLE or check kat buku anatomy physiology . nak cerita pepanjang kang, tade sapa nk baca lak . huhu

lung mana yang korang nak? nak yang itam legam tu ke, nk yang putih bersih??
paru-paru anda, anda yang tentukan . fikir-fikirkan lah . bukan hanya fikirkan utk diri anda, tapi fikirkanlah utk masa depan anda, anak-anak dan mereka2 yang tersayang .


kepada perokok-perokok dan yang bakal merokok :

berhentilah merokok, dan jauhi rokok untuk masa depan anda, keluarga dan insan2 sekeliling anda . sayangilah diri anda . Allah jadikan anda sihat, kenapa perlu anda merosakkannya dan buat diri sndiri sakit? Jangan bazirkan duit anda dgn perkara2 yang tak berfaedah macam ni .

SAY NO TO SMOKING!!





21 March 2011

10 perkara wanita cari pada lelaki


apa sebenarnya yang sering dicari oleh perempuan yang ada pada lelaki?? pertanyaan yang sering kali bermain difikiran . baik lelaki mahupun perempuan . meh tengok, apa yang mereka mahukan dari seorang yang bergelar lelaki itu . mereka mencari lelaki yang :

1. Mampu menjadi ketua keluarga yang adil tanpa perlu disuruh mahupun dipaksa


haaa! lelaki2 diluar sana . adekah anda ada ciri yang pertama ni? hehe . sebenanrnye, menjadi ketua keluarga bukan 1 perkara yang mudah utk dilaksanakan . tapi, ini yang paling utama . ketua keluarga tu perlu membimbing seisi keluarga dgn baik . hmm~ boleh dikatakan, lelaki yang mampu menjadi ketua keluarga ni, adelah lelaki yang "family man" . keluarga menjadi keutamaannya.

2. Pandai menjaga kebersihan diri, segak, kemas, malah tetap rapi walaupun berjanggut

huhu~ harus laaa kn . sapa yang nk lelaki yang selekeh, sememeh dan pengotor . kn kn kn?? haa~nak tau lelaki tu pembersih ke tak, tgk kuku dia . panjang ke, pendek? bersih ke kotor? haha . itu adelah cara paling mudah utk tau die seorang yg pembersih atau pun tak . kalau sekecil2 kuku tu pun tak reti nk jaga, macamane nk jaga 1 badan?? renung-renungkan lah ye .

3. Mempunyai kerja tetap dengan kewangan yang stabil . apa yang penting, dia mampu menyara pasangan dan seluruh keluarga apabila mendirikan rumahtangga nanti

duit penting woooo dizaman skarang ni . no money no talk laaaa beb! haha . cari lelaki yang dah ada kerja tetap, supaya takde la nanti terumbang ambing jer family . sebab, nak besarkan anak2 nanti nk kene gune duit yang banyak . nafkah lg . haha . sebab kalo tak, nk bg anak2 bini makan apa kalau takde duit? huhu . so, fikir2kan la ye . cari kerja yang sesuai dan kerja mestilah halal . itu yang utama .

4. penuh dengan sense of humour dan bijak . sentiasa buat pasangan ketawa serta tahu bagaimana hendak mengambil hati pasangannya


ohhh . lelaki yang kelakar sering kali menjadi pilihan kebanyakkan wanita . u noe y? sebab, kalau bagi saya, lelaki yang kelakar ni, buat hidup saya jadi lebih ceria . dapat mengurangkan kesedihan . lagipun, senyum dan ketawa boleh jd awet muda tau! huhu.

5. sihat dan tidak berpenyakit


ada sesapa yang nk org yang berpenyakit??? huhu . mestilah tak ada kan? so, lelaki tu perlulah menjaga kesihatannya utk diri sendiri dan orang lain juga . bila sihat badan, sihat juga akal fikiran . tapi, utk sihat, perlulah menjaga kebersihan :)

6. sedia menjadi 'crying shoulder' bagi kaum wanita, malah sedia memperuntukkan waktu hanya untuk mendengar masalah pasangannya.

wahhh! part ni mmg saya suka sgt2 . suka sgt bila kite ada sumone yang sudi utk mendengar segala luahan hati dan perasaan, dan sudi utk berkongsi kesedihan dan kegembiraan bersama . sekalipun busy gila, take a minute laa utk mendengar masalah pasangan korg tu . wanita ni perlukan belaian kasih syg . perlukan perhatian lebih .

7. mempunyai tarikan seksual yang tinggi

errrr~ ini, anda sendiri yang boleh menilainya . sebab masing2 mempunyai citarasa yang berbeza, tertarik pada sesuatu yang berbeza . so, nilaikan sendiri pasangan korg tu ade daya tarikan seksual ataupun tak? kalo takde, cari lain . hahaha.

8. tidak perlu terlalu kacak, tapi jugak tidak terlalu hodoh . cukup kalau dia mampu menjadi seorang yang charming

huhu. sapa yang tak suka lelaki yang charming?? huhu . erm..bagi saya, takperlu pun lelaki kacak, cukup sekadar nya . orang kata, sedap mata memandang . asalkan, setia . haha .

9. berfikiran matang, boleh membimbing, berpandangan jauh dan bijak merencana hidup . bukannya bersifat keanak-anakan mcm remaja belasan tahun

ya! saya suka lelaki yang matang . bukan tak boleh nk bermanja mcm budak2 kecik, boleh, tapi berpada2 . perlu kena pada masa yang sesuai . sebab, kalo macam budak2 sangat, seorg perempuan tu akan mudah rasa bosan dan annoying gile . hmm . tp bila seorang lelaki tu matang, dia akan nmpak lebih cool . die gak perlulah ade misi dan visi dlm hidup dia . itu barulah dinamakan bijak merencana hidup!

10 . berjiwa besar dan tidak takut dalam memikul tanggungjawab


berani . itu yang mampu ku katakan . haha . sapa jer yang mahu laki2 yang lembik? ada?? kalau lembik, camane nk protect family? huhu .






ok . dah check ciri2 diatas . ada?? kalau tak ada, boleh teruskan usaha anda utk mencari ye . semoga berjaya!


20 March 2011

BEN ASHAARI : TERIMA KASIH IBU !






Ceritakan satu kenangan yang paling anda tidak dapat lupakan ketika bersama ibu anda .. Tak kira manis , sedih , pahit atau apa saja yang ingin anda kongsikan .. Mesti lebih dari 100 patah perkataan

Ada byk sbnrnya pengalaman dgn mak sepanjang 24 tahun saya hidup ni. tapi, ade bbrapa yang masih segar diingatan . Firstly, dulu tiap2 raya mak rajin jahitkan baju raya utk saya dan adik2 . saya paling suka pakai baju yang mak jahit . masa cari kain utk baju kurung, mak msti akan cakap :


"kali ni, pilih kaler baju sendiri ye"

"ok mak!", dgn perasaan gembira


disebabkan saya jenis yang sangat cerewet dlm memilih warna baju dan jenis kain, akhirnya, mak mesti akan cakap :


"apa kata amek kaler warna ni? mak tengok baju kurung tu dah byk kaler biru, hijau"

"alaaa...org nk kaler ni..", smbil pegang kain yg dah menarik perhatian saya tu.

"cube try kaler ni ea. nampak lain cikit . ni lawa ni bila da buat baju", mak pujuk jugak spy amek kaler yg die pegang tu.


pembelian kain selalunya akan diakhiri dgn warna pilihan mak, decision mak . lepas tu jer, mesti muka saya muke masam jer sebab merajuk . tapi, bila mak dah jahitkan baju. baju2 warna pilihan mak tulah yang menjadi kegemaran saya.

keduanya. masa keluarga ditimpa masalah besar, mak bersedih . saya lah yang paling setia mendengar masalah mak, beri pendapat, berikan nasihat yang wajar dan cuba utk ceriakan mak. selalunya, mak yang akan mendengar masalah saya, tapi...apa salahnya kan kalau saya pulak yg dgr masalah mak?

ketiga . saya ingat lagi saya pernah tanya kat mak satu ketika dahulu :



"mak, nak adik!" *slamber mintak adik mcm mintak cokelat je kan?*

tapi mak tak bagi jwpan . mak gelak je . mak cuma tanya balik :

"nak adik apa?"

"nak adik perempuan"



tak lama lepastu, mak mengandung . tapi, mak rahsiakan . bila tanya, mak nafikan . tapi nenek bongkarkan rahsia . hehe . tibe saat genting, abah bwk mak pegi ospital . perasaan aku cuak tambah takot . then, dpt fon call dari abah . abah ckp, mak lahirkan adik perempuan! pergghhh~hepi gila smpai menangis saya . almaklumlah, sebelum ni, saya sorang jer perempuan dlm adik beradik . skarang dah ada kawan nk gaduh! hehe.

keempat. ingat lagi, bila mak bagi green light untuk en.chubby . agak terkejut jugak sebenarnya . sebab, sememangnya mak adelah seorg yang tegas . dulu, mak menolak keras dan tak bagi saya berkawan rapat dgn lelaki . tapi, pelik bila mak ok pulak kali tu . terima kasih mak! doakan kami ye. hehe.





Antara ibu dan ayah , siapakah yang anda lebihkan ?

semestinya saya lebihkan mak dari abah . sebabnya, dalam sebuah hadith ada menyebut :

Dari Abu Hurairah ra., ia berkata: Seorang laki-laki datang menemui Rasulullah saw dan bertanya kepada beliau, “Wahai Rasulullah, siapakah manusia yang paling berhak aku pergauli?” Beliau menjawab, “Ibumu! Ia bertanya lagi, “Lalu siapa?” Rasul menjawab lagi, “Ibumu!” Ia balik bertanya, “Siapa lagi?” Rasul kembali menjawab, “Ibumu!” Ia kembali bertanya, “Lalu siapa lagi?” Beliau menjawab, “Ayahmu!”


so, kesimpulan disitu, emak adalah lebih penting . ini adelah kerana "SYURGA DI BAWAH TAPAK KAKI IBU"



Apakah anda sanggup tinggalkan ibu atau ayah anda di rumah orang tua ?

oh . tidak! mak dgn abah dah jaga saya dari sejak lahir . bagi makan pakai, bagi sekolah elok2, bagi segala2nya . mak abah jugak berkerja keras siang malam utk bagi yang terbaik utk anak2 . mana mungkin, saya nak letak mak abah dekat rumah org tua . masa dewasa ni lah, masanya utk saya membalas jasa mereka walaupun saya tahu, saya tak mampu utk membalas kesemuanya .



Pendapat anda mengenai anak anak yang sanggup bercakaran merebut harta pusaka orang tua mereka.

itu namanya bodoh kot . mengejar harta pusaka . buat apa? bukan boleh bawak ke mati pun kn . biarlah sama rata . kalau ada, ada . kalau takda, tak menjadi masalah . sebab Islam telah pun meletakkan syarat2 dan bahagian2 yang sepatutnya dalam pembahagian harta pusaka . so, takperlu berebut pun .