08 June 2011

private hospitals is better than government's


Assalamualaikum dan selamat malam



huhuhu~harini, byk cite yg aku nk cite kat korang suma *errrrrrr...byk ke?* . lalalalla~harini , kitorg pegi ospital . internship laaa, pe lagi . setelah berbagai cabaran dan rintangan sepanjang internship ni, akhirnya, dpt jugak kitorg menjejakkan kaki kat HTAR tuh . fuh!



arini, mak yg anta aku g ospital . memandangkan aku sesi pagi dan nana sesi petang . so, tak lehh la nk pi ngan nana . haha . umah aku ngan HTAR pun bukan laa jauh sgt pun . dekat jer . xsampai pun 30 min nak ke sana . so, bertolak dr umah around 7.45 pagi . tu pun da mcm lmbat jer . huhu~ sesampai jer kat HTAR kul 8 . then, kumpul kat kompleks harian untuk jmpa dgn Dr.Farouk .



kitrg gerak secara berkumpulan mengikut department masing-masing . aku minggu ni kne kat department O&G . fuhhh~ memang excited . leh tgk baby!! hahaha . b4 pegi ward, kne jumpe Dr.Farouk dlu tuk briefing . jenuh gak la cari die . tengah cari-cari tu, tibe-tibe :

"kamu semua ni sesat ke tengah cari brg tersembunyi"

"errrr~kitrg tgh cari Dr.Farouk . where is he?"

"oh, Dr.Farouk, cari die dlm bilik pakar tu"

"oh. thanks"


perghhhh~ ade muke cam kanak-kanak sesat ker kitrg ni *sigh* . cari punya cari, akhirnya jumpe . fuhhh~ garang gak Dr.Farouk ni . yelah, pakar lah katekan, klo x garang tu bukan Dr.pakar lah namanya *sigh* . macam2 kene soal, dari perkenalkan diri sampaila pada soklan yg malas aku nk jwb :

"awk semua belajar apa dlm BMS nie?"

fuhhh~ soklan yg cukup aku nyampah nk jawab . biarkan bdk2 len jer yg jwbkan . huhu . setelah hbis dgr die bebel2, kitrg diberi 4 ward yg under O&G department . so, kitrg kene pi sana . pegi sendiri okeh! tanpa ada doc disisi . huhuhu~


dengan muka selamber, cari ward pastu buat pe yg disuruh . jumpe sister Zaharah dulu, then ikot doc yg tengah buat round . perghhh~ baik Dr. Abdul Kadir tu sbb sudi nk bwk kitrg ronda2 patient . tibe2, masa die nk PE sorg patient ni, die tnye kitrg :

"kamu ada blajar tak macamane nak PE pregnant women?"

*ada yg jwb ada dan xada*


"eh, awk ni betul2 lah . ada blajar pasal O&G ni atau tak? awk ada x exam clinical nanti?"

nak jer aku jwb, "doc, kitrg belajar teori jer, but not PE lagi . and kitrg xde la kne exam clinical nant . tp kami nk belajar, boleh?" huhuhu~tapi ade mulut yg dh jwb mende lain . tp, jwpan tu mcm mengkondemkan jer~haiiiih~susah gak nk berkerjasama dgn org yg sesuka hati ni, buat sakit hati jer . huh . tp nsb baik sister ngn doc tu baik n willing nak ajar . kalau takkkkk....cili mulut dak tu td . huh~


sepanjang kat ward, asik dengar baby nangis, ada yg nak terberanak . haha . tapi, baby2 tu sgt2 lah comel . teringin lak nak anak sendiri . mesti comel jugak! hahaha~ tapi tibe2 aku terfikir . dari hospital kerajaan, bagus lagi hospital swasta . sebab, aku tgk, klo hospital kerajaan ni, baby2 diorg terdedah . hmm~baby ni kan system imun dorg masih xde lg, tp dh terdedah mcmtu . tak mustahil klo baby2 tu mudah utk kene jangkitan kuman dr ospital tu . hmmm~baby yg jaundis tu pun, mcm tu jer die letak? takde tmpat yg specifik ker nk letak baby tu?? kesian aku tgk . klo hospital swasta, semuanya ada bilik masing2 . baby pun ada bilik diorg . yg sakit ada tmpt special tuk diorg terima rawatan . bukan terdedah camnie .


masa balik, borak2 ngan mak pasal ni, mak tbe2 cakap :

"sebab tu lah mak tak suke bersalin kat hospital kerajaan . tak suka jadi bahan experiment, tengok2 perut mak . kalau ospital swasta tak macamtu . kite pun selesa"


bila fikir balik, tul gak pe mak ckp tu . tp, tu klo org yg mampu boleh la nk pi hospital swasta ni . klo yg tak mampu pulak?? hmmmm~ nanti, bila aku da kawin, aku tekad, taknak bersalin kat hospital kerajaan . biarlah anak2 aku terjaga dgn rapi . walaupun mahal, akan jugak diusahakan .




for me, private hospitals is better than governments .







3 komen anda:

Farah Shamsudin said...

erm.. walaupun saya keja gomen, tapi saya setuju dengan statement shaylee..elok la ke swasta..saya pun kalau dah preggy nanti, nak dlivered prefer swasta lah..

Mummy `Aish said...

Ko ni saje je kasik aku mgeletar kn..mentang2 aku tgh pregnant ni..tp tak semua hspital gov camtu..kat Putrjaya/Serdang sama standard yer cam private..teratur..maybe hspital gov yg da lama kot camtu..cam hspital Kjg dlu..aku pernah kene..tp nsib sepupu laki aku keje situ..so dia jge leklok anak aku..

LAVENDERIES SHAYLEE said...

farah : betul tu! :)

kak tiey : hahahahhaha!!! mebi gak laaa..klo gov yg br mebi ok la kot..klo yg lama, better jgn.. hahaha..cnfirm anak ko nnt terbiar2 jer..ak tgk de baby tu nngis lama gila kot, nurse bleh wat bodo lak tuh! nsb aku xleh angkat baby tu..siann baby tu, da la sakit..

Post a Comment