25 June 2011

banyaknyaaaa telo pecah !



Assalamualaikum . selamat malam semua!


oh . arini nk cite pasal telur . telur apa?? oiii~jgn pikir lucah okeh . entri ni tade unsur2 18sx . huhuu~



ni cite pasal pagi tadi bertungkus lumus merebus telur untuk kenduri kawen . ohhhh~semestinya BUKAN aku yg kawen yer kawan2 semua . saya single mingle lg . but not available lah . haha . tadi kene rebus telur sebanyak 500 biji . byk gak tu . for the firstime merebus telur yg byk camtu . bese seketul dua jer . huhu .


sebelum mula merebus, menelaah dulu petua2 org tua dulu2 pasal nk rebus telur bg tak merekah or pecah . petua tu ckp,

"didihkan air dgn garam, pastu masukkan telur dlm plastik, then rebus"


dengan berbekal kan petua tu . abah aku pun rebuslaaa telur-telur tu . huh~hasilnya???
telur merekah, pecah, tak masak . jadi 1/2 cook plak . huh~jenuh nk asingkan . then u know wut, utk nak tau telur-telur tak merekah tu masak betul or tak, pusingkan telur tu atas lantai . kalo pusing ligat, means da masak la tu . jenuh la pulak nk asingkan yg betul2 masak n yg xmasak sangat lg . fuhhhh! yg xmasak tu, dimasak lg sekali . yg dah masak tu terus diletak dlm beg2 kecik . penat wooooo n susah rupanya nak rebus telur bagi tak pecah . iskkkk2 . dari 500 biji, 300 je yg menjadi . wawawawaw~sadis!


masa tengah bungkus telur2 tu, borak-borak ngan mak :


"nanti org kawen, tak nak lah guna telur ayam"

"bis tu nk guna telur apa?"

"telur puyuh! styleeee kan?"

"tu kedekot nama nya . kecik benor"

"alaaa..telur puyuh tu, tuk yg bunga telur punye . letak la 3 biji . ok la tu"

"habistu, tetamu?"

"alaaa..tetamu bg gula-gula cukup lah"

"kedekotnye ko ni"

"hahaha. mana ada kedekot . mahal tau telur puyuh tu!"

"ko taknak letak pulak telur angsa? besar sikit"

"mana adaaaaaa org makan telur angsa, telur itik adalah! iskkk mak ni"

"hahaha . telur ostrich tanak?"

"cettt!"



haiihh~mak ni . sempat pulak die perli aku . aku nk telur puyuh je, ade ke suh aku letak telur ostrich! cessss~ mak oooo makk . takpe2 . kite tunggu bila masa nya sampai ek . hehehe . telur puyuhhhhh!! takkk kiraaaaa! :P



erm . ok lah korang . takat ni dulu . hehe . skang ni tengah PMS ni . bdan pun cam nak demam jer ni . nk tido dlu ek . babai!







SEMAKIN HARI SEMAKIN RINDU
RINDU PADA SI DIA YG JAUH NUN DI SANA



3 komen anda:

Musafir Melayu said...

Assalamualaikum.

Ish3, kedekut. Tak mo pegi kenduri dia. Hahaha.

Nice story here, but I'm doubtful about that 'petua'. Put in plastic before you boils? Is there any scientific explaination for that? Or maybe the 'orang-orang tua' felt lazy to put and take each eggs in an out of the containers.

Senang taruk jer banyak2 dalam plastik, senang nak angkat.

What's your opinion on that?

LAVENDERIES SHAYLEE said...

Hmm..tulah..aku pun asik fikir jugak kenapa kene letak dlm plastic n u know wut, plastik tu kene lobang2kan . hahha! and, that boil water is added with the salts..i dont noe why..

tp letak dlm plastik tu pun xleh terlalu byk..nnt telur tu xbrp masak..haha..

ko pnh dgr tak, nk lembutkan daging, masak daging tu bersma2 sudu besi..apa significantnyaaa?????

Musafir Melayu said...

No idea! Klu letak betik muda tau la

Post a Comment