27 May 2012

gemuk tu sehat? kurus takde penyakit?? sure ke??

Assalamualaikum kawan-kawan di alam maya . hows ur life?? hope u have a great life . heuheuehuehu~~

sering kali persoalan ini ditanya kepada saya :

"macamana awak boleh dapat badan yang kurus ya? saya makan sikit je dah naik badan"
"macamana awak maintainkan badan awak ye?"
"eihh! jeles la tengok awak ni kurus tak gemuk-gemuk pun!"


errrkk?! my answer is, saya pun tak tahu kenapa saya tak boleh gemuk even makan banyak . dan sering kali jawapan yang saya berikan tu akan buat sesiapa sahaja bengang . huh~ kasihan kan saya?? gemuk salah, kurus pun salah . so, nak body macamana lagi?


orang pernah kata : "takpa gemuk, asalkan sihat"


Masalahnya, betul ke orang yang gemuk tu sihat? dan pasti ker orang yang kurus tu takda penyakit?? haaa~~terfikir tak?? sebab, eventhough aku kurus pun, aku tak rasa aku sihat sepenuhnya . sumtimes, aku rasa badan aku kurang selesa, sakit-sakit jugak . aku teringin nak badan macam 


atau macam



korang lak camne?? mesti korang nak badan camtu jugak kan? aku yakin 100% yang semua orang nak badan macam tu . huhu~ korang rasa aku yang kurus ni boleh tak dapat badan cam tu? haha~mula-mula aku rasa macam tak boleh, tapi aku yakin ada caranya . bagi aku, kurus tak mengapa asalkan sihat dan ada figure . bukan kurus tapi flat!! means takde depan dan belakang . huh~


Oh, bercerita pasal figure badan or shape badan ni kan, actually badan perempuan ni ada beberapa jenis :


1) BANANA - ni kategori takde shape la . atau lebih kurang maksudnya flat body.
2) APPLE - Figure yang ni macam pelik sikit sebab atas besar tapi bawah kecil . 
3) PEAR - yang ni pulak dah macam nak ke arah perfect body la jugak but tak seimbang . coz atas pulak kecil and bawah besar.
4) HOURGLASS - hah! yang ni baru dikatakan perfect body!! sebab kedua2 bahagian seimbang dan sekata. heuhuehue~



which one is ur body shape?? haa~~fikir-fikir! tapi aku yakin 100% semua orang mesti nak body yg HOURGLASS tu kan kan kan?? aset tuuu beb! 


hakhakhak!!


korang rasa la kan, boleh tak korang dapat body yang macam tu?? jawapan aku, boleh!! ye, boleh! nak tahu macamana? aku boleh bagi jawapannya . aku jugak boleh ajar korang cara nak dapatkan body macamtu . errr~~yang gemuk atau berisi jugak boleh tau! jangan ingat anda gemuk anda tak gorgeouusss hokeh!! u can be gorgeousssss if u noe how . hihi~




ok, kita stop cakap pasal figure body . berbalik pada tajuk asal . GEMUK TU SIHAT KE? YANG KURUS PULA, PASTI KE TAK ADA PENYAKIT?? haaa!! wahai wanita2 yang kurus diluar sana, jangan ingat anda kurus, anda dah cukup sehat tau . sebab, org kurus ni la selalu jugak bermasalah . 


contohnya :


1) OSTEOPOROSIS 
ni penyakit tulang . dalam badan kita ada 1 hormon nama dia Estrogen . estrogen ni fungsi dia mempengaruhi pembantukan tulang . kalau tak ada estrogen, kita punya tulang mudah menjadi rapuh . jangan ingat penyakit osteoporosis ni tak merbahaya tau! ia sangat merbahaya sebab, even jatuh sikit pun, dah boleh patah . kalau tulang belakang yang patah?? hmm~mati la jawabnya kan? so, selalunya orang yang kurus ni cenderung kepada kekurangan estrogen sebab BMI yang kurang.

2) DIABETES 
hah! ingat orang gemuk jer ke ade diabetes? orang kurus pon boleh dapat jugak tau!! macam mana?? haa~bila orang yang kurus ni, biasanya bila dah rasa badan tu dah kurus, dia akan jadi malas utk bersukan, malas nak pegi checkup kesihatan . so, bila macam nie, biasanya mereka akan cenderung pade penyimpanan lemak2 pada tempat lain . contohnya dalam organ dalaman mcm jantung dan hati . sebab itu juga lah orang2 ini akan cenderung pada heart attack dan diabetes.

3) REPRODUCTION PROBLEMS 
haa~ yang ini jugak amat menakutkan juga. dimana, org yang terlalu kurus ni cenderung kepada mengalami masalah menstrual yang tak menentu atau terhenti . juga diorang akan mengalami keguguran pada trimester pertama . bahaya-bahaya!!





hah~itu baru utk orang yang kurus, kalau yang gemuk?? apatah lagi kan? mesti lagi banyak complication . 





ingat ye wanita-wanita diluar sana yang gorgeous2, yang cun melecun tu, jagalah nikmat dan kecantikan yang Allah telah berikan kepada kita .


kerana~~ dirimu begitu berharga!











1 komen anda:

gerbert said...

mungkin ini jawapan yang anda cari2 selama ini
http://jomcepatkurus.blogspot.com

Post a Comment